Segman pensenin ne olduğundan ve ne işe yaradığından bahsetmeden önce segman hakkında genel bilgi vermekte fayda vardır. Zira bir parçanın tam olarak ne olduğunu bilmeden onu tamir etmeye çalışmak ya da o parça için tamir malzemesi almak çok sağlık olmayabilir.

Segmanın Görevleri

Segman kelimesi özellikle otomotiv sektöründe en sık rastlanan terimlerden bir tanesidir. Segmanın en temel görevi piston ile silindir arasında gaz sızdırmazlığını sağlamaktır. Segmanlar çok yüksek ısılara dayanıklı çelik halkalar şeklindedir. Bu çelik halkalar yanma odasından çıkan gazların kartele girmesini de engeller.

Segmanların önemli görevlerinden bir tanesi de pistonda meydana gelen yüksek ısının silindir duvarına aktarılmasıdır. Bu sayede pistonun soğumasına katkı yapmış olur.

Motorun çalışmaya başlamasından sonra piston ve çevresinde sıcaklık artmaya başlar. Bu sıcaklık motorun çalışmasının devam etmesiyle ısıl genleşmeye yol açar. Bu durum piston ile silindir duvarı arasında küçük de olsa bir boşluğa neden olur. Bu boşluğun içinden yüksek basınca sahip yanmış gazların ve hava-yakıt karışımının silindir bloğuna kaçması muhtemeldir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için de segmanlar kullanılır. Piston ile silindirler arasında kullanılan bu segmana kompresyon segmanı denir.

Segmanların motordaki önemli işlevlerinden bir tanesi de silindir yüzeyindeki fazla yağın sığrılmasıdır. Bu işlemde piston ile silindir arasında ince bir yağ tabakası oluşur. Oluşan bu ince tabaka silindirlerin yağlanmasını sağlamasının yanı sıra motorun da yağ yakmasının önüne geçmiş olur.

Segmanın Önemi

Segmanlarda herhangi bi sorun durumunda ilk oluşabilecek arıza yağ sızdırma olayıdır. Pistonlardan çıkan yağ silindire geçtiğinde motorun yağ yakması denilen arıza meydana gelmiş olur.

Motorlarda segmanların olmaması demek motor parçalarında aşırı bir sürtünme olması demektir.

Segman görevini tam olarak yerine getirmediği durumlarda silindirdeki fazla yağ sıyrılamaz ve yanma meydana gelebilir. Bu yanmada yüksek sıcaklık oluşur ve piston ya verimli çalışmaz yada hiç çalışmaz.

Segmanlar genel olarak iç segman ve dış segman olarak ikiye ayrılırlar. Segmanların ölçüleri de çeşitlerine göre ve kullanılan motorun büyüklüğüne, silindir çapına göre değişiklik göstermektedir. Bu ölçüler her ne kadar değişiklik gösterseler de temelde belli bir standart dahilinde bu farklılıklar oluşturulmuştur.

Segman Malzemeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Cer-Pa Norm olarak her türlü segman tamiratında ihtiyaç duyulan pense çeşitlerini portföyümüzde bulunduruyoruz.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi segmanlar genel olarak iki çeşittir. Bunlar iç segman ve dış segmanlardır. Bu iki farklı segmanın tamirlerinde ihtiyaç duyulan penseler de birbirlerinden farklıdır. 

İç segman tamiri için ihtiyaç duyulan penselerden bir tanesi yaysız ve eğri iç segman pensidir. Portföyümüzde bulundurduğunuz bu pens 140 mm, 180 mm ve 225 mm ölçülerinde olmak üzere üç çeşittir. Bu penslerin ağrılıkları ise 14mm olan 100 gr, 180 mm olan 145 gr ve 225 mm olan ise 235 gr ağırlığındadır. 

İç segman tamirinde kullanılabilecek olan bir diğer segman pensi ise yaysız ve düz iç segman pensleridir. Bu pensler de eğiri iç segman pensleri gibi 140 mm, 180 mm, 225 mm ölçülerindedir. Ancak ağırlıkları farklıdır. 140 mm’lik yaysız düz iç segman pensi 105 gr, 180 mm’lik yaysız düz iç segman pensi 150 gr 225 mm’lik model ise 240 gr ağırlığındadır.

İç segman pensi kategorimizdeki hem düz hem de eğri penslerin ortak özellikleri ise sertleştirilmiş krom-vanadyum çelikten üretilmiş olmalarıdır. Yine her iki model iç segman penslerimiz siyah fosfat kaplamalı gövdeye sahiplerdir. Tüm segman penslerimiz daha kolay kullanım sağlaması için sapları PVC plastik ile kaplanmıştır.

Porföyümüzdeki iç segman penslerinin yanı sıra dış segman pensleri de ölçü ve ağırlıklarına göre üç farklı modeldedir. Dış segman pensleri yaylı eğri ve yaylı düz penslerdir. Yaylı ve eğri dış segman pensleri 140 mm, 180 mm ve 225 mm’lik olmak üzere üçe ayrılırlar. Ağırlıkları ise 140 mm’lik yaylı eğri dış segman pensi 95 gr, 180 mm’lik yaylı eğri dış segman pensi 135 gr ve 225 mm’lik yaylı eğri dış segman pensi ise 225 gr ağırlığındadır.

Yaylı düz dış segman pensler de yaylı eğri dış segman pensleri ile aynı ölçülere sahip olmalarına rağmen ağırlıkları farklıdır. 140 mm’lik yaylı düz dış segman pens 100 gr, 180 mm’lik yaylı düz dış segman pens 145 gr ve 225 mm’lik yaylı düz dış segman pens 220 gr gelmektedir.

Dış segman pensleri de iç segman pensleri ile malzeme olarak aynı malzemelerden üretilmiş ve aynı kaliteye sahip ürünlerdir. Dış segman penslerinin iç segman penslerinden farklı olarak itici yaylara sahip olmalarıdır. Yine dış segman penslerimiz de iç segman penslerimiz de olduğu gibi PVC plastikle kaplı ergonomik saplara sahiplerdir.

İç segman pensi ve dış segman penslerimiz ile ilgili daha fazla bilgi almak için sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilir ve müşteri temsilcilerimizin size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.